W oryginale było 250g mąki z twardej przenicy i 250g mąki pszennej chlebowej. My daliśmy poprostu 500g mąki pszennej.
1 torebka drożdży granulowanych
200ml ciepłej wody
100ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy extravergine
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki trzeba zmieszać i wyrobić. Można wrzucić wszystko do maszyny do pieczenia chleba. Ja osobiście wyrabiałam w Thermomixie.
Ciasto zostawiłam do wyrośnięcia (ok. 2godz)
Po tym czasie blachę posmarować oliwą i wyłożyć ciastem. Wstawić ciasto na 10 min do piekarnika uprzednio nagrzanego do 50st.i wyłączonego. Po 10 min w ciasto wcisnąć oliwki (czarne lub zielone, jak kto lubi) posypać oregano i lekko posolić. Polać całość oliwą. Zostawić jeszcze przez 10 min w piekarniku do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjąć blachę i rozgrzać piekarnik do 200st. Piec przez 20min. Wyjąć i poczekać, aż wystygnie. Ale to może się nie udać:) bo pachnie rewelacyjnie i jest przepyszna.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawione słowo:)